top of page

Tarvikehankinnat kampurajalkaiselle vauvalle

Päivitetty: 19. huhtik. 2022

Julkaisu sisältää tuotelinkkejä vailla kaupallista yhteistyötä ellei toisin mainittu. Pyrin päivittämään julkaisua, mutta jotkut linkeistä saattavat olla vanhentuneita mikäli tuotteet ovat poistuneet verkkokaupan valikoimasta.


Netti on pullollaan erilaisia listoja vauvalle tarvittavista vaatteista, hoitotarvikkeista, huonekaluista, turvaistuimista ja niin edelleen. Usein perheet kokevat eri asiat käytännöllisiksi, mutta listat toimivat esikoistaan odottavalle perheelle hyvänä ohjenuorana. Mutta mitä tarvitaan kun odotetaan kampurajalkaista vauvaa (tai tämä on jo syntynyt)?


Pyllypyyhkeitä ja/tai pesulappuja

Kun jalat ovat kipsissä, pyllyn pesut eivät onnistu normaaliin tapaan veden alla. Joskus saattavat toki kipsitkin sotkeentua ja vesipesu on välttämätön. Tällöin luultavasti joudutte etuajassa myös kipsinvaihtoon, mutta pääasiassa pesut tosiaan tehdään pyllypyyhkeiden tai pesulappujen avulla.


Meillä käytössä olivat ainoastaan pyllypyyhkeet eli vauvan kosteuspyyhkeet, mikä ei tietenkään ole kovin ekologinen vaihtoehto, mutta pidin niitä kätevimpänä ratkaisuna. Muut alueet putsataan kostutetuilla vanulapuilla tai harsolla niin kauan, kun kylvetys ei kipsien vuoksi ole mahdollista.



pyllypyyhkeet, kosteuspyyhkeet, kampurajalat, kampurajalka, kipsihoito, sarjakipsaus, tankokengät, tankokenkähoito
Kosteuspyyhkeet, eli pyllypyyhkeet, eli wet wipesit säilytysrasiassa.

Nepparilahkeiset yöpuvut ja leveälahkeiset housut

Kipsien päälle menevät ihan tavalliset vaatteet yllättävän hyvin. Valitessasi housuja, kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, etteivät ne olisi kovin kapealahkeiset tai ainakin joustaisivat hyvin. Normaalia reilumpia villasukkia ja sukkia kannattaa myös varata kipsien päällä käytettäväksi!


Myös tankokenkävaiheessa hyvin joustavat leveälahkeiset housut ovat parhaita, sillä ne saa vedettyä kenkien ollessa jalassa päälle/pois, eikä kenkiä tarvitse turhaan riisua ja laittaa uudelleen, ainoastaan tanko täytyy pukemisen/riisumisen ajaksi ottaa pois.


Yöpuvuiksi kannattaa valita sellaisia, joissa on nepparikiinnitys lahkeiden suihin asti! Näin puvun saa myös laitettua kengät jalassa ja napitettua sitten. Myös yölliset pyllyn pesut(=putsaukset) ovat helpompia, kun voit vain avata haalarin haaroista, eikä kenkiä tai tankoa tarvitse riisua. Näin vauvakaan ei häiriinny niin paljoa ja saa paremmin uudestaan unen.


Itse leikoin esikoiselta jääneisiin housuihin vekkejä, jotta pukeminen kenkien kanssa sujuisi, ja vetoketjullisiin yöpukuihinkin siinä vaiheessa, kun yöllisiä pyllyn pesuja ei enää tarvittu.


Läpi asti haaranepparillisia yöpukuja on todella vaikea löytää, joten niitä kannattaa alkaa etsiä kaupoista/verkkokaupoista mahdollisimman pian. Myös ompelijat varmasti toteuttavat sellaisia tilauksesta! Omalle vauvalle en ehtinyt löytää yhtään tällaista käyttöön, vaan käytössä olleita vaatteita surutta leikottiin ja säädettiin epäsopivien vaatteiden kanssa.


Sittemmin olen törmännyt Zalandolla useisiin (läpi asti)haaranepparillisiin yöpukuihin. Tällä hetkellä valikoimasta löytyy pyjamia esim. Name it:iltä mm. seuraavat: Name it Yöpuku - mushroom/roosa - Zalando.fi, Name it Yöpuku - wild wind/vaaleansininen - Zalando.fi, Name it Yöpuku - peyote melange/luonnonvalkoinen - Zalando.fi, Nextiltä (Next UNISEX - Pyjama - red/punainen - Zalando.fi , Next 3 PACK - Pyjama - mint/light brown/blue/minttu - Zalando.fi) sekä Lil' Atelieriltä: Lil' Atelier SCHLAFANZUG LOLA - Pyjama - brush/beige - Zalando.fi




Kaukalopussi?

Kipsivaiheessa tässäkään ei ole ongelmaa, vaan jalat asettuvat turvakaukaloon ja tavalliseen kaukalopussiin ihan hyvin, mutta tankokenkävaihetta silmällä pitäen tulisi jalka-osan olla tarpeeksi leveä.


Meillä sattui entuudestaan olemaan kaukalopussi jossa matkustettiin tankokenkäilyyn asti, jolloin pussi alkoi käydä jaloista ahtaaksi. Ratkaisimme asian tekemällä äitiyspakkauksen toppahaalariin viillot turvakaukalon vöitä varten: lapsi oli siis haalarin sisällä vöissä ja jalat lahkeissa (ei siis pussimalliseksi laitettuna). Tällöin kengät tulivat haalarin ulkopuolelle. Jalkojen suojaksi laitoin usein vain vilttiä tai sitten äitiyspakkauksen toppatöppöset, joihin teimme myöskin viillot pohjaan tankokenkien kiinnitystä varten.

tankokenkähoito, kampurajalat
Kokeilimme me äp-haalaria myös pussimaisena, mutta vaikka jalat tankoineen sinne juuri ja juuri mahtuivatkin, oli niiden sinne ahtaminen hankalaa.



Toppapussi vaunuihin/rattaisiin

Ohjesääntö tankokenkien tangon leveyteen on vauvan/lapsen hartioiden leveys. Kun lisäät kuviteltuun mittaan tankokengät ulkokierrossa, saat suunnilleen leveyden koko komeudelle - tiedän, superhaastavaa arvailla!


Meidän tankoamme on säädetty vain kertaalleen hiukan leveämmälle, sen ollen nyt n. 34 cm leveä kenkien kärkiin asti mitattuna.


Rattaissa meillä on käytössä Eisbärchenin lämpöpussi, jonka ilmoitettu leveys on 45 cm. Ongelmana oikeastaan on enemmänkin se, että lapsi kenkineen on hankalaa asettaa rattaisiin ja pussiin kengät jalassa, sillä laitojen kohdalta rattaiden leveys on mittausteni mukaan samaisen 34 cm kuin tankokenkien leveys. Kunhan lapsen saa pujotettua rattaisiin, mahtuvat jalat siellä kuitenkin olemaan. Pian hän on kasvanut pituuttakin sen verran, että jalat jäävät ns. laitojen ulkopuolelle.

Rattaiden leveys. Rattaissa kuvassa lämpöpussi ilman rattaiden omaa jalkasuojaa.

Vaunukopasta jouduimme luopumaan aika aikaisin, sillä se kapeni jalkopäästä liikaa, eikä lapsi kenkineen enää mahtunut sinne. Rattaat/vaunukoppa meillä ovat Emmaljungan City Cross-merkkiset.


Pussin valinnassa kannattaa siis kiinnittää huomiota leveyteen. Suosittelen valitsemaan leveydeltään vähintään 45 cm lämpöpussin, mielellään 50 cm. Ainakin Jollyroomilla on selkeästi ilmoitettu pussien pituus ja leveys, kun klikkaat tuoteselosteen auki. Muun muassa Petite Cherien mallit ovat leveydeltään 50 cm.




Sänky

Mitä erikoista on sängyn valinnassa kampurajalkaiselle? Kipsivaiheessa ei mitään.


Meillä oli ensimmäiset kuukaudet vauvalla käytössä kehto, johon ihastuin sen näppäryyden vuoksi: se oli pieni ja pyöriensä ansiosta helposti liikuteltava, ja siinä oli mukavaa heijata vauva uneen.


Tankokenkien ja pinna(tai minkä tahansa muun)sängyn kanssa tulee ottaa huomioon, että tankokengät kolisevat pinnoihin/seinään. Paksu reunapehmuste on yksi vaihtoehto, mutta meillä oli jo esikoisen kanssa käytössä matkasänky, koska hän oli hyvin temperamenttinen ja loukkasi itseään koviin pinnasängyn laitoihin (tuli siihen helposti myös purema- ym. jälkiä). Vanha matkasänky kaivettiin siis suosiolla esiin ja sekä vauva että vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä valintaan!


Kun (matka)sängyn kanssa jättää pienen välin vielä seinäänkin, tankokenkiä saa huoletta nakella sängyssä, eivätkä ne kolahda ikävästi mihinkään. Matkasängyt eivät tietenkään ole esteettisin ratkaisu, mutta sitäkin käytännöllisempi!



Unipussi

Kun pienellä vauvalla on tankokengät jalassaan, hän liikkuu yön aikana ja yrittää nostella jalkojaan.


Mikäli tankokenkiä käyttävän vauvan päälle asetetaan peitto, heittää tämä todennäköisesti jossain vaiheessa peiton kasvoilleen, mikä on tietystu vaarallista! Tankokenkiä käyttävän vauvan kanssa tulisi käyttää unipussia! Paras on totuttaa vauva pussiin jo kipsivaiheessa, jotta se on tuttua kenkäilyn alkaessa.


Meillä on ollut käytössä sekä Swaddle Up-unipussit, että tavallinen H&M unipussi. Swaddle Up:issa joutui seuraavaan kokoon vaihtamaan hieman aiemmin jotta tanko kenkineen mahtuisi myös. Swaddle Up:ia myy esimerkiksi Raskauskeiju. Swaddle Up:in pienin pussi on myös mukavasti kapalomallinen ja seuraavatkin irrotettavilla "kapalomaisilla" hihoilla.

tankokengät, unipussi, kampurajalka, kampurajalat
Vauva kehdossa H&M unipussissa. Tyynyllä, peitolla ja lakanalla häntä on yritetty tukea mukavampaan asentoon.

Unipussia valitessa kannattaa pussin leveyteen kiinnittää huomiota samoin kuin lämpöpussien kanssa.


Meidän tankokenkätaipaleemme ei mennyt ihan oppikirjan mukaan, joten tauon jälkeen n. 9 kuukauden iässä, käytimme jo tavallista peittoa. Virallista suositusta peiton käyttämisestä tankokenkäiselle lapselle ei ole olemassakaan, taaperoikää lähestyvän kanssa voinee käyttää omaa harkintaa!




Suojaa iholle

Kun tankokenkäily aloitetaan, jalkojen ihoa täytyy seurata ja kengät olisi hyvä ottaa jalasta ihon kunnon tarkistamiseksi ainakin aamulla ja illalla.


Jalat saattavat kuivua, jolloin niitä rasvataan perusrasvalla tarpeen mukaan. Jalat saattavat myös hiota, jolloin talkki on oiva apu.


Jos iho alkaa punoittaa tai rikkoutua, ota yhteyttä lääkäriin! Joskus kenkien käyttö täytyy tällöin tauottaa, mutta usein ensimmäinen ohje on suojata ihorikot. Tähän hyviä tuotteita ovat esim. Mepilex Lite tai ihonsuojasidos, ja näkyipä markkinoilla olevan tällaisessa kätevässä paketissa itsekiinnittyviä laastareitakin. Me käytimme välillä punoittavia kantapäitä suojaamaan myös Apteekki Laastareita, mutta mikä tahansa kangaslaastari saattaisi sopia myös. Näitä on siis hyvä varata kotiin pieni määrä jo ennen kenkäilyn aloitusta.

kampurajalka, ihorikko, rakko, hiertymä
Ihorikko vauvan kantapäässä.

Sukat

Tankokengissä käytettävien sukkien tulisi olla sileitä: ei siis kuviollisia, joissa nurjalla puolella on lankoja jotka painavat herkkää ihoa kengässä.


Itse koin sukkien löytämisen yllättävän haastavaksi, mutta olemme käyttäneet HalpaHallista löytyneitä Monia-merkkisiä sukkia, joissa niissäkin on vähän kuviota, mutta se jää kengän yläpuolelle. H&M:lla näkyi olevan nyt ihan loistava paketti sileitä, yksivärisiä puuvillasukkia!


On myös suunniteltu Ponseti-sukkia erityisesti tankokengissä käytettäväksi. Ne sisältävät kaksi kerrosta, joten kun jalka hankaa kenkään, sukkien kerrokset "liikkuisivat", eikä itse jalka pääsisi hankautumaan. Ainakin Lazarus Ponseti toimittaa sukkia Suomeenkin.



Vaunujen ja turvakaukalon valinta

Vaunuja ja turvakaukaloa kampurajalkaiselle valitessa olisi ihanteellista käydä tutkimassa eri vaihtoehtoja hyvin varustellussa lastentarvikeliikkeessä. Mutta kuten toppapusseissa, myös turvakaukaloiden ja vaunujen mitat on ilmoitettu myös nettikaupoissa.


Vaunukopan tulisi olla mahdollisimman leveä, samoin turvakaukalon jalkaosan olisi hyvä olla leveän mallinen. Turvakaukaloa valitessa mielestäni pelkästään kaukalon leveys ei ohita kuitenkaan turvallisuusseikkoja.


Meillä oli esikoiselta jääneenä Emmaljungan City Cross-vaunut ja Britaxin turvakaukalo. Kumpikaan ei alkuunkaan ihanteellinen, mutta niiden kanssa pärjättiin ihan hyvin. Sanoisinkin siis, että näiden suhteen ei kannata stressata liikaa, mutta jos olet ostamassa vaunut ja kaukalon uutena, kannattaa tietysti valintaa tehdessä ottaa huomioon "kampuraystävällisyys"!



Tankosuoja

Tankokenkien tanko on kova, ja se tulee kolisemaan niin vauvaa päähän, vanhempiin kuin kodin pintoihinkin.


Tangolle voi tietysti koittaa esim. neuloa itse suojaa, tai leikata suojan vaahtomuovista kuten me teimme aluksi, mutta ainakin viimeksi mainittua huomattavasti esteettisempi vaihtoehto on tankoon suunniteltu suoja, "bar cover".

tankokengät, tankokenkä, tangonsuojus, tangon suoja
Vaahtomuovipatjasta leikattu suoja käytössä.

Tankosuojia myy Iso-Britannialainen pienyritys Happy Footers, jolta voit tilata sopivan mittaisen suojan haluamassasi kuosissa. Suojaan saa lisämaksusta vaikka lapsen nimen brodeerattuna.

Kaupallinen yhteistyö Happy Footersin kanssa (tuotteita saatu koodia vastaan): Käytä koodia sairaskertomus15 niin saat 15% alennuksen tilauksestasi!


Kengän kärjet ainakin meidän tankokenkämallissamme (Alfa-Flex) ovat kuitenkin kovat ja niitä on vaikeampi suojata, mutta tangon suojaus ehkäisee kuitenkin suuren osan kolauksista!

Happy Footers, bar cover, tangonsuoja, tankokengät, tankokenkähoito
Törmäsin Happy Footersin tankosuojiin vasta kun tankokengät olivat jääneet unikäyttöön, mutta sieltä tilattu suoja on silti ollut hintansa arvoinen! Brodeerattu nimi blurrattu.



Tossut/sukat tankokenkiin

Kun aloitimme kenkäilyn, sanoin monet kerrat, että kunpa kenkien päälle voisi vetää villasukat varpaita lämmittämään.


Facebookissa Suomen kampurajalkaisten ryhmässä näin, että joku oli tehnyt tankokenkäsukkia: villasukkia, joissa oli pohjassa aukko tangon kiinnitykselle.


Koitin hakea josko tällaisia myytäisiin netissä, mutta turhaan. En oikeastaan edes ajatellut, että käsitöitä harrastavalle tuollaisten sukkien tekeminen olisi melko lailla läpihuutojuttu. Kun taitava sukulainen kysyi 1-vuotislahjatoiveita, hihkaisin että sukat! Voisiko hän tehdä villasukat tankokenkiin? Näytin muutaman kuvan näkemistäni sukista ja niiden avulla hän toteutti "tilaukseni".

tankokenkäsukat, tankokenkävillasukat, tankokenkähoito, tankokengät, kampurajalka, kampurajalat
Tankokenkävillasukat käytössä. Vauvalla on myös päällään kummitädin ompelema jumpsuit, jossa on tarpeeksi leveät lahkeet jalkojen pujottamiseksi kenkineen lahkeen läpi

Tätä julkaisua varten etsiessäni löysin kuin löysinkin - mistä muualtakaan kuin - Suomen kampurajalkayhdistyksen sivuilta mahdollisuuden tilata tankokenkäsukat vain 10€/pari! Samalla kannatat yhdistyksen toimintaa.


Tässä tulee taas todistettua se, että vauva-arjen keskellä väsyneenä on vaikeaa osata edes Googlettaa oikein, joten valmistaudu mahdollisuuksien mukaan. (Tai tallenna tämä julkaisu kirjanmerkkeihin).


Tässä blogissa on yksi ohje tankokenkäsukkiin. Neulomisesta en itse ymmärrä, mutta sukat näyttävät saman mallisilta kuin meillä. Ilmeisesti Ponseti-merkkisiä tankokenkiä käytettäessä sukan aukon tulisi olla kuitenkin kantapäässä, kun meidän mallissamme tanko kiinnitetään kengän keskeltä.


Tankokenkien päälle suunniteltuja tossuja myy tankosuojien lisäksi yllämainittu Happy Footers.


Myös neulottuja säärystimiä voi käyttää varpaita lämmittämään: vedä vain säärystin reilusti peittämään kenkä ja kiinnitä tanko alapuolelta.



säärystimet, tankokengät, tankokenkähoito, kampurajalka, kampurajalat
Kuvanottohetkellä säärystimet ovat jääneet turhan ylös lämmittääkseen varpaita. Äp-makuupussilla tuettu jalkoja mukavampaan asentoon sitterissä.


Lopuksi vielä usean tankokenkäilijän äidin ja isän käyttämä kikka: vedä äitiyspakkauksen tossuihin viillot pohjaan ja kiinnitä tanko sieltä. Tämä vaatisi ompelukoneen ja hieman ompelutaitoa, sillä ainakin meillä tossut olivat todella epäkäytännölliset ompelematta reunoja, sillä vanua pursui tossun sisältä ja sitä piti vetää pois joka suunnasta jotta tangon sai kiinnitettyä, itse emme tämän takia käyttäneet äp-tossuja kuin muutaman kerran.


Tällainen olisi meidän "check list". Käy katsomassa tästä vielä Suomen kampurajalkayhdistyksen vinkit!


-Sairaskertomus


Kerrothan omat vinkkisi kommenttikentässä!


#kampuravinkit #vinkit #hankinnat #kampurajalkaiselle #vauvalle #kampuravauva #ostoslista #tossut #tankokenkäsukat #tankosuoja #ihorikot #unipussi #unipussit #tankokenkäily #ponsetihoito #sarjakipsaus #vaunut #turvakaukalo #toppapussi #kaukalopussi #kampurajalka #happyfooters

399 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page