top of page

Paljasjalkakenkien ABC

Päivitetty: 10. toukok. 2022

*Artikkelia päivitetty 10.5.22 viimeistenkin kenkien saavuttua.


Tämä artikkeli on tehty markkinointiyhteistyössä Natural Feelingin kanssa.


Alkusanat


Kiertolöysyys, Beda, Affenzahn, kompromissikenkä, toe box, Be Lenka...


Yllä mainitut termit ja kenkämerkit ovat ihan hepreaa ennen kuin olet sukeltanut hetkeksi paljasjalkakenkien maailmaan. Mikäli olet kiinnostunut paljasjalkakenkäilystä tai suositusten mukaisista kengistä lapsellesi (tai itsellesi) lue tämä artikkeli, niin olet valmis suuntaamaan kaupoille (tai kirpparille).


Kuinka meidän paljasjalkakenkäilymme alkoi?


Ystäväni tutustutti minut paljasjalkakenkiin jo reilut pari vuotta sitten. Kuullessani niistä ensimmäisiä kertoja, en alkanut vielä aktiivisesti etsimä esikoisellemme pj-kenkiä. Liityin kuitenkin Facebookin pj-kenkäkirppareille.


Pikkuhiljaa verkkokalvoilleni pompsahteli aiemmin mainittuja termejä ja hyviä keskusteluja. Aloin ymmärtää että olen "pakottanut" lapseni jalat aivan vääränlaisiin kenkiin. Sen lisäksi että kaikissa esikoisemme kengissä oli kantakorotusta, pronaatiotukea ja ne olivat jäykkiä ja suhteellisen raskaita, oli hän erityisesti tietyn merkkisiä talvi- ja vk-kenkiään moittinut välillä pieniksi.


Päivä toisensa jälkeen puimme kuitenkin nuo "liian pienet" kengät jalkaan. En voinut ymmärtää miten kengät olisivat olleet liian pienet, kun kärkeen jäi ehkä turhankin paljon tilaa. Tässä kohtaa voimme yhdessä miettiä missä arkijärkeni on tuossa kohti ollut, mutta mitäs pienistä - sattuuhan noita. Nyt olen viisaampi ja osaan valita lapselleni kengät huomioon ottaen myös jalan leveyden.


Tiesin että haluan jakaa saamaani tietoa myös sinulle


Kuopuksellamme on jaloissaan synnynnäinen rakennevika, joka vaikuttaa tietysti kenkien valintaan. Yhdessä fysioterapeuttimme kanssa tulimme siihen tulokseen, että paljasjalkakenkä jossa on hyvä kantakappi ja hieman tukea nilkalle, olisi meille paras vaihtoehto.


Tällainen kenkä saattaa mennä kompromissikenkäkategoriaan eikä välttämättä täytä kaikkia pj-kengän kriteerejä, mikä on ihan ok. Otin yhteyttä paljasjalkakenkiä jälleenmyyvään Natural Feeling-yritykseen kysyäkseni, josko he haluaisivat tehdä yhteistyötä ja jakaa asiantuntemustaan pj-kengistä blogiin.


Kuvissa näkyvät kengät on saatu markkinointiyhteistyönä.


affenzahn. bundgaard. natural feeling. paljasjalkakengät.
Paketti Natural Feelingiltä saapui todella nopeasti, hyvin pakattuna ja kiitoskortin kera!

affenzahn happy smile tiger välikausikengät
Esikoiselle valitsimme Tex-kalvolla suojatut Affenzahnin välikausikengät.

Affenzahnilla on hyvin tunnistettava ja hauska brändi. Kengät ovat kirkkaan värisiä ja niissä seikkailee joku suloinen eläinhahmo. Affenzahnin kengät sopivat yleensä kapeaan tai normaalileveään jalkaan.


affenzahn happy smile tiger välikausikengät
Affenzahnin kenkien mukana tulee pahvinen "jalkamitta" ja ohjeet koon tarkistukseen.

affenzahn happy smile tiger välikausikengät

Näissä Affenzahn Happy Smile Tiger-välikausikengissä seikkailee suloinen tiikeri ja pohjasta löytyy Affenzahnin logostakin tuttu apina.affenzahn happy smile tiger välikausikengät.
Kengissä on hyvin vettä hylkivä Tex-kalvo.

Kesälenkkareiksi esikoiselle valikoitui Affenzahn Happy Knit Shark.


affenzahn happy knit shark

affenzahn happy knit shark lenkkarit.
Hui! Kengän pohjallisesta kurkkii hai.

affenzahn happy knit shark lenkkarit.
Kengät ovat ihanan pehmeät ja joustavat, eikä lapsi meinannut malttaa riisua niitä jaloistaan lainkaan.

Ylläolevien kenkien lisäksi esikoisella on Nokian Light Kids-kumpparit välikauteen ja kesään. Ne ovat ns. kompromissikengät eivätkä täytä pj-kenkien kriteerejä, mutta ovat kevyet ja kantakorotus on maltillinen useisiin muihin verraten.


Kampurajalkaiselle, juuri kävelemään oppineelle taaperolle kenkien valinta aiheutti enemmän harmaita hiuksia, mutta Natural Feelingin yrittäjä Hanna Liinamaa onneksi auttoi valinnassa, joka osui kerralla nappiin!


bundgaard petit summer sandaalit.
Bundgaard on valmistanut kenkiä jo vuodesta1904.

Näihin Bundgaard Petit Summer-sandaaleihin kantapää asettuu hyvin ja "varsi" nousee verrattain korkealle pitäen kantapään siellä missä kuuluukin. Kengät ovat ihanan pehmeät, kevyet ja joustavat. Istuvuus on todella hyvä ja lapsi pääsee näillä vähintäänkin yhtä lujaa kuin ilman kenkiä!


Näissä kengissä taaperon oma lihaksisto, tasapaino ja kehonhallinta pääsee kehittymään toivotusti, eivätkä kengät jarruta sitä. Nämä kengät ovat ns. kompromissikengät koska niissä on kevyt kantavahvistus.


Taapero on itse myös hyvin kiintynyt kenkiinsä: päivän mittaan hän tuo kenkiä puettavaksi jotta pääsee kävelemään niillä sisällä lämpimämpiä ja kuivempia kelejä odotellessa. Kengässä on hyvin kasvuvaraa, joten ei ole vaaraa että ne jäisivät kesään mennessä pieneksi.


bundgaard petit summer sandaalit.
Kengän kärkiosa on kumia, joka lisää kenkien kestävyyttä pienellä seikkailijalla.

bundgaard petit summer sandaalit.
Tarroilla saa säädettyä kenkää hyvin hieman eri korkuisiin jalkoihin.

Ovathan nuo nyt suloiset kuin mitkä!


*Seuraava osio Froddo Paix-kengistä, sekä kuvia, päivitetty 10.5 kenkien saavuttua.


Välikausikengiksi ja kesän viileimpiin päiviin taaperolle valikoitui Froddo Paix-nahkakengät.


Paixit ovat suositusten mukaiset kengät, mutta eivät täytä kaikkia pj-kriteerejä.

Paixit kuuluvat Froddon extra flexible sole-mallistoon. Froddolta löytyy myös barefoot-mallisto, joka puolestaan täyttää kaikki paljasjalkakengän kriteerit.


Paixien kuvaillaan sopivan kapeahkosta normaalileveälle jalalle.

Myös nämä kengät ovat jalkaan hyvin mukautuvaa ja vettä luonnostaan hylkivää nahkaa. Kenkiin voi vaihtaa lisälämmöksi kylmemmällä kelillä villapohjalliset ja esim. paksumpi merinovillainen sukka kengässä antaa mukavasti lisälämpöä välikautena.


Kengät (vuorineen) ovat laadukasta nahkaa luonnonkumipohjalla.

Kengässä on myös välipohjallinen, jonka voi ottaa kokonaan pois halutessaan lisää tilaa kenkään. Myös Froddo Paixissa kantapää ohjautuu hyvin paikoilleen ja varsi antaa hieman tukea nilkalle - molemmat ominaisuudet ovat suotavia nivelten "löysyydestä" kärsivälle kampurajalkaiselle. Tukea ei tulisi olla kuitenkaan liikaa(!) jotta oma lihaksisto nivelten(kin) ympärillä vahvistuu.


Valkoinen pohjallinen löytyy oikealla olevan alta kengästä, ja sen voi lisätilaa halutessaan ottaa kokonaan pois. Päälimmäisessä pohjallisessa on merkinnät oikean koon tarkistamista varten.

Kun keskusteluryhmistä ja verkkokaupoista lukee kuvailuja eri kengistä, saattaa jumiutua ajatukseen tietyn mallin sopimattomuudesta kenkää edes fyysisesti näkemättä/pitelemättä. Itse en käyttänyt pähkäilyyn turhaa aikaa, vaan kysyin mittojen kera neuvoa Natural Feelingin Hannalta. Myönnettäköön, että näiden kenkien saapumiseen asti olin epäuskoinen, voisivatko nämä neljännetkin osua heti kerralla nappiin? Lisäksi pidin taaperon jalkaa vähintään pulleana ja leveähkönä.


Pakettia avatessa tunnelma oli kuin lapsella jouluaattona. Ja sieltä paljastuivat niin suloiset kengät jotka sujahtivat täydellisesti taaperon jalkoihin! En nyt tiedä parhaasta - mutta ainakin yksi upea ominaisuus näissä (ja myös aiemmissa Bundgaardeissa) on se - että nämä sopivat hyvin kaikkiin kesän juhliin ja menoihin, kuin myös hiekkalaatikolle!


Taapero on ylpeä uusista kengistään ja kantaa niin näitä, kuin aiempiakin kenkiään myös sisällä ollessaan, ja sovittelee jalkoihinsa!

Natural Feeling


Natural Feelingin kivijalkaliike toimii Kuopiossa ja verkkokauppa toimittaa koko Suomeen.

Yrittäjä Hanna Liinamaa on 35-vuotias koulutettu hieroja, perinteinen

jäsenkorjaaja ja personal trainer/valmentaja. Hän on aina ollut kiinnostunut ihmisen

kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.


Jalat ovat hyvin tärkeässä osassa kehon hyvinvointia, koska kaikki rakentuu niiden

päälle. Hannan itsensä on ollut aina vaikeaa löytää sopivia kenkiä leveään

jalkaan. Vuosia sitten hän tutustui Five Fingers-paljasjalkakenkiin. Hanna alkoi myymään Five Fingersejä asiakkailleen sen lisäksi että käytti niitä itse muiden kenkien ohella.


Hannan saatua lapsen, hänen jalkansa levenivät entisestään ja hän tutustui myös suositusten mukaisiin lasten kenkiin. Siihen mennessä valikoimaa paljasjalkakengistä oli tullut lisää, mutta saatavuus oli edelleen heikkoa, etenkin heidän asuinkaupungissaan Kuopiossa.


Hanna alkoi myymään paljasjalkakenkiä uudelleen sekä lapsille että aikuisille kivijalkaliikkeessään Kuopiossa, sekä verkkokaupan kautta ympäri Suomea. Toiminta kasvoi nopeasti, ja tällä hetkellä Natural Feelingin valikoimassa on usean merkkisiä pj- ja suositusten mukaisia kenkiä.


Verkkokaupassa on myynnissä myös muita hyvinvointituotteita ja

ekokosmetiikkaa. Luonnonmukaisuus ja ekologisuus ovat Hannalle tärkeitä, joten hän halusi tarjota hyväksi havaitsemiaan tuotteita myös muille.


Froddo Paix. Extra flexible sole. Suositusten mukaiset kengät. Kenkäsuositukset. Paljasjalkakengät. Froddo Paix cognac. Affenzahn happy tiger. Affenzahn välikausikengät.

Kenelle pj-kengät sopivat ja miten löytää itselle sopivat kengät?


Lähtökohtaisesti paljasjalkakengät sopivat kaikille, mutta jos jaloissa on esimerkiksi rakenteellista vikaa, lääkäriä tai jalkaterapeuttia on hyvä konsultoida ennen kuin alkaa käyttää pj-kenkiä, kertoo Hanna.


"Kompromissikengät" on vilahdellut tekstissä jo useampaan otteeseen. Hanna kertoo, että saatavilla on hyvin joustavien pj-kenkien lisäksi myös jäykempiä tai vähän paksumpipohjaisia

paljasjalkakenkiä tai kompromissikenkiä. Ne voivat olla parempi valinta

tietyissä tilanteissa, kun tarvitaan lisätukea jalalle, mutta ei haluta

tinkiä hyvästä varvastilasta, joka on yksi hyvän kengän tärkeimpiä ominaisuuksia

Hannankin mielestä.


Hän kertoo että oikean mallin ja koon löytämiseksi ensimmäisenä kannattaa mitata jalan pituus ja leveys ja arvioida onko jalka matala vai korkea, tai onko lapsella lapsenpyöreyttä jalassa. Jos

jalat mittaa huolellisesti ja lukee kenkien kuvaukset, on todennäköistä

että koko osuu oikeaan. Apua kannattaa myös kysyä jos on yhtään epävarma. Joskus malli ei syystä tai toisesta istu hyvin, vaikka koko olisikin

periaatteessa oikea. Verkkokauppatilauksissa palautuksia ja vaihtoja tulee jonkin verran, mutta

ei kuitenkaan valtavia määriä. Toim. huom. Natural Feelingin verkkokaupassa on kätevä chat-ominaisuus jota kannattaa hyödyntää mikäli kysymyksiä herää tietyn kengän sopivuudesta!Miten pj-kenkiä huolletaan?


Meillä vaatteet, kengät ja kaikki käyttötavarat ovat käyttöä varten. Ne saavat kulua ja likaantua lasten leikeissä. Hyvistä kengistä saa tietenkin pulittaa sievoisen summan, joten niiden haluaa pysyvän hyvänä, mahdollisesti vielä seuraavalle kiertoonkin.


Kuinka paljasjalkakenkiä tulisi sitten huoltaa että ne pysyvät hyvänä ja säilyttävät ominaisuutensa?


- Kengistä kannattaa pitää hyvää huolta, niin ne kestävät käytössä ja ne saa

laitettua mahdollisesti myös kiertoon seuraavalle käyttäjälle.

Päivittäin kannattaa pyyhkiä näkyvät liat ja tarvittaessa poistaa

pohjalliset niin kengät tuulettuvat paremmin. Ulkokengät kannattaa

suojata suojasuihkeella tai nahkarasvalla niin ne hylkivät kosteutta ja

likaa paremmin ja säilyttävät ominaisuutensa, vastaa Hanna.


Ei siis suinkaan rakettitiedettä. Natural Feeling myy myös kenkien hoitoon liittyviä - ja muita kenkätarvikkeita.


Niin - voinko hyvällä omalla tunnolla laittaa käytetyt kengät kiertoon ja tarvittaessa hankkia lapsille myös käytettyjä pj-kenkiä säästösyistä?


- Pj-kenkiä voi ostaa hyvin myös käytettynä, koska niissä on ohut pohja

joka ei käytännössä muotoudu edellisen käyttäjän jalan muotoon niin kuin

tavallisissa kengissä käy. Joskus on kuitenkin tilanteita että hyvin

ohutpohjaiset kengät ovat voineet kulua epätasaisesti jos askelluksessa on

jotain vikaa. Kierrättäminen on ekologisesti järkevää, eikä

käyttökelpoisia kenkiä kannata heittää pois. Jos pohjat ovat pahasti

kuluneet, ei niitä välttämättä kannata laittaa kiertoon. Uusien kenkien

etu on se että ne ovat käyttämättömät, ominaisuudet ovat varmasti kunnossa

ja niissä on takuu voimassa, Hanna kertoo.


Alussa kerroin muutamia pj-/suositusten mukaisiin kenkiin liittyviä termejä. Tänne asti päästyäsi sinulla pitäisi olla termistö aika hyvin hallussa. Mainittuihin merkkeihin (joita ei tässä käsitelty) törmäät varmasti liittyessäsi Fb-ryhmiin tai selatessasi Natural Feelingin verkkokauppaa.


Facebook-ryhmät joihin kannattaa liittyä:

Suositusten mukaiset kengät lapselle | Facebook

Paljasjalkakengät kiertoon (kirppis) | Facebook

Paljasjalkakenkäkirppis 👟 | Facebook


Tietoa kenkäsuosituksista:

Lapsen ensimmäisten kenkien hankinta - Terveyskirjasto


Vaikkei lapsellasi olisikaan rakennevikaa jalassaan/jaloissaan, kannattaa lukea myös edellinen julkaisu "Minkälaiset kengät valita kun jalassa on rakennevika?", sillä se sisältää myös yleistietoa suositusten mukaisista-/pj-kengistä.


Froddo paix. Froddo extra flexible sole. Suositusten mukaiset kengät. Paljasjalkakengät. Lasten kengät. Kampurajalat. Nahkakengät.
Keep calm and valitse paljasjalkakengät!

Koska kertaus on opintojen äiti, käydään vielä tärkeimmät läpi...


Paljasjalkakengässä on:
A. Hyvä varvastila. Kenkä ei siis kavennu kärjestä niin että varpaat ns. pakotetaan suppuun.
B. Kenkää voi kiertää, rullata pohjasta ja taivuttaa. Se mukautuu siis hyvin jalan liikkeisiin ja pohja on kiertolöysä.
C. Pohja on tasainen ja ohut. Pohjassa ei ole pronaatiotukea*, kantavahvistusta tai kantakorotusta.

*Pronaatiotuen "tehtävä" on tukea matalaa jalkaholvia ja estää jalkaa painumasta sisäänpäin. Nykysuosituksiin pronaatiotuki ei kuulu, sillä käsitykseni mukaan se myös "laiskistaa" jalan omat lihakset.


Pronaatio kuvastaa jalan sisäänpäin kulkevaa liikettä kantaiskun jälkeen, ja sen tehtävänä on vaimentaa askellusta. Nilkan liikerata on ihmisillä erilainen, toisilla pronaatio on suurempaa ja toisilla pienempää. Ylipronaatiosta puhutaan, kun jalka kiertyy voimakkaasti sisäänpäin. Lähde: MedicOnline.fi

Tästä Natural Feelingin verkkokauppaan.


Joko teillä pj-kenkäillään? Onko teille suositeltu syystä tai toisesta toisenlaisia kenkiä?


-Sairaskertomus786 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page